Αρχική » Οργάνωση και Λειτουργία » Βιογραφικά διδασκόντων στο ΔΠΜΣ και συνεργατών » Τμήμα Γερμανικής Γ & Φ

Η Φρειδερίκη Μπατσαλιά, Καθηγήτρια Γερμανικής Γλωσσολογίας από το 2003, υπηρετεί στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας από το 1986.  Από το 1981 μέχρι και το 1988 δίδαξε στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και το πρώην Κέντρο Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΚΕ.ΜΕ.ΔΙ.) στην Κέρκυρα. Οι δημοσιεύσεις της και το επιστημονικό-ερευνητικό της έργο αφορούν θέματα Μεταφρασεολογίας και ζητήματα Διγλωσσίας και Εκμάθησης Ξένων Γλωσσών. Έχει συγγράψει 5 μονογραφίες και πάνω από 35 άρθρα στα ανωτέρω επιστημονικά πεδία. Διετέλεσε Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (2006 – 2007),  Διευθύντρια του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Μετάφραση – Μεταφρασεολογία» (2006 – 2008) και Πρόεδρος του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (2001 – 2005 και 2011-σήμερα).

Η Αναστασία Αντωνοπούλου είναι Καθηγήτρια Γερμανικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά και διδακτικά της ενδιαφέροντα καθώς και τα δημοσιεύματά της αφορούν στους ακόλουθους τομείς: Γερμανική Λογοτεχνία 19ου και 20ου αιώνα, Συγκριτική Γραμματολογία (ιδιαίτερα διερεύνηση σχέσεων μεταξύ γερμανικής και ελληνικής λογοτεχνίας), Σπουδές Φύλου και Μετάφραση Λογοτεχνικών Κειμένων. (βλ. και: http://anastasiaantonopoulou.blogspot.com/ )

Η Aναστασία Γ. Δασκαρόλη σπούδασε Γερμανική Φιλολογία, Γαλλική Φιλολογία και Πολιτικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, Στρασβούργου, Χαϊδελβέργης και Αθηνών. Eργάσθηκε ως υπάλληλος μεταφράστρια στην Ecole Française d’ Athènes-Γαλλική Aρχαιολογική Σχολή Aθηνών και στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο στο Λουξεμβούργο, ως επιστημονική βοηθός στο Πανεπιστήμιο της Xαϊδελβέργης και στην Hλεκτρονική Bιβλιοθήκη του Eυρωπαϊκού Eργαστηρίου Mοριακής Bιολογίας της Xαϊδελβέργης. Δίδαξε γερμανική γλώσσα στα τμήματα αλλοδαπών φοιτητών του Πανεπιστημίου Xαϊδελβέργης, στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Aθηνών και γερμανική οικονομική ορολογία στο Oικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών. Από το 2003 διδάσκει Μετάφραση και Συγκριτική Γραμματολογία. στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Eθνικού και Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Aθηνών.  

Ο Μαρκ Μιχάλσκι είναι Επίκουρος Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Γερμανικός Πολιτισμός: νεότερες και σύγχρονες κατευθύνσεις της γερμανικής φιλοσοφίας». Σπούδασε φιλοσοφία και κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Freiburg (Γερμανία) από το 1985 έως το 1995 και έγινε διδάκτωρ της φιλοσοφίας το 1995 με μια εργασία για τη θεμελίωση της κοινωνικής φιλοσοφίας στο έργο του MaxScheler και του MartinHeidegger. Από το 2003 διδάσκει στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη διδασκαλία του καλύπτει σχεδόν όλους τους κλάδους του Γερμανικού Πολιτισμού (ιστορία της φιλοσοφίας, πολιτική ιστορία, ιστορία των ιδεών, ιστορία της τέχνης, η σημερινή Γερμανία). Κεντρικά σημεία της έρευνάς του είναι ο Heidegger, η ιστοριογραφία της γερμανικής φιλοσοφίας και οι πολιτικές και πολιτισμικές συνθήκες της φιλοσοφίας στις γερμανόφωνες χώρες. Τοτελευταίοβιβλίοτου: Der Gang des deutschen Denkens. Versuche und Programme nationaler Philosophiegeschichtsschreibung von der Aufklärung bis ins 20. Jahrhundert. Würzburg: Königshausen & Neumann, 2010. Ως συνεργάτης στην έκδοση των Απάντων του Heidegger έκανε την επιμέλεια των τόμων 18 και 83.